Foto: Pamelakopenhagen

Ensomhed

Ensomhed kan betyde mange ting, og er ikke altid entydigt. Ensomhed opstår når et menneske ikke får opfyldt sit sociale behov. Det er derfor forskelligt fra person til person, hvornår man føler sig ensom. Vi har alle brug for relationer i vores liv til at opfylde vores sociale behov, men selve behovet varierer fra person til person. For nogen er det rigeligt med en eller to gode venner, hvor andre har behov for at være en del af en større gruppe.

ensomhed

Foto: Pamelakopenhagen

I Forælderfonden møder vi mange af de udfordringer enlige forældre kan have. En af de ting, der fylder hos mange, er ensomhed.

Som enlig forælder står du alene med alt; de daglige opgaver, opdragelse og ansvar. Der er ikke nogen til at tage over for dig og ingen at dele de små oplevelser i hverdagen med. Uden pause og frirum i hverdagen, bliver det sociale liv ofte nedprioriteret, hvilket kan føles ensomt. Manglen på en god voksensnak og trangen til at komme ud blandt andre voksne er for mange stor.

Vi har derfor samlet lidt inspiration til, hvordan du selv kan gøre noget.

  • boblberg.dk – en digital platform for fællesskaber. På Boblberg kan du finde nye fællesskaber – eller skabe dine egne. Her inspireres du til at dele dine interesser, og måske får du endda lyst til at opsøge andres. Det er et uformelt forum, hvor det ikke handler om at opstille et perfekt billede, og det er hverken nødvendigt med billede eller en profiltekst. I stedet er Boblberg et sted, hvor du har en unik mulighed for at finde andre, der står i samme situation som dig, og leder efter det samme.
  • Borneborn.dk – en portal for bedsteforældre. På Borneborn.dk kan du finde en reservebedste til dine børn.
  • Mødrehjælpens lokalforeninger tilbyder støtte til familier. Find din lokalforening og se hvilke gratis aktiviteter der tilbydes.
  • Folkebevægelsen mod ensomhed
  • Find grupper for enlige forældre på f.eks. Facebook eller andre steder på internettet. Der findes ofte lokale fællesskaber, som bare venter på at blive opdaget. Når du søger, kan du prøve at søge efter din bys navn og søgeord som enlig mor/far, enlige mødre/fædre, single mor/far, ensomhed, alene med barn, osv.

De “dårlige undskyldninger”

Inspiration er desværre ikke altid nok til at bryde med din ensomhed. Du har sikkert hørt mange gode råd, men har svært ved at handle. Du er ikke alene, da mange ensomme har det præcis som dig. Det er ikke let, pludselig at skulle åbne sig op over for andre mennesker, acceptere dine følelser og tale højt om dem, når ensomhed stadig er et tabu hos mange. Du oplever sikkert alle de “dårlige” undskyldninger og forbehold komme snigende, som i sidste ende er med til at fastholde dig i en følelse af ensomhed.

Jeg har ikke tid eller er for træt!

Som enlig forælder er hverdagen travl og overskuddet minimalt. Hvornår skal jeg finde tid til at være social?

Det kan du gøre: 

Lidt kontakt er bedre end ingen. Efter at barnet er puttet, så grib telefonen og ring, Facetime, skype eller send en sms, og udnyt teknologien til at være social. Digitalt samvær kan være en god start til at blive mere social, da det giver dig mulighed for at blive hjemme hos dit sovende barn samtidig med, at du kan se dine veninder, venner eller familie på telefonen og snakke.

Trætheden er svær at fjerne, men socialt samvær kan give positiv energi og glæde, så forsøg at overkomme trætheden og trangen til at smide dig foran tv’et og ring i stedet til en ven.

Jeg har ikke råd til at være social

Som enlig forsørger kan det økonomiske overskud virke ikke-eksisterende. Når alle de faste udgifter er betalt, er det svært at se, hvordan der er penge til at invitere gæster hjem, tage på café eller gå i byen.

Det kan du gøre: 

Husk altid, at samværet er det vigtigste. Det er DIG, dine venner og familie vil se. Så invitér f.eks. til et sammenskudsgilde, hvor gæsterne selv tager mad med. Lav en simpel menu som spaghetti med kødsovs. Alternativt så er en gåtur med en kop kaffe, gerne hjemmelavet i termokrus, en fantastisk måde at være sammen med andre på. Derudover er der mange museer og andre seværdigheder, der har en billig dag eller er gratis. Vær kreativ – det dyre og fine valg er ikke nødvendigvis det, der giver det bedste samvær!

Jeg kan ikke være social, fordi jeg er alene med mit barn

Det kan være svært at komme ud, når man er alene med sit barn.

Det kan du gøre:

Hvis du ikke kan få passet dit barn, så lav aftaler hjemme hos dig selv. At I altid er hos dig, betyder ikke, at du hver gang skal stå for indkøb, mad osv. Aftal i stedet at I skiftes. Alternativt kan I mødes på en legeplads, hvor dit barn kan lege, mens I snakker.

Prøv desuden at se dit barn som en mulighed for at møde andre forældre. Tag på legeplads eller deltag aktivt i aktiviteter for dit barn i skolen, børnehave m.m., hvor der er andre voksne til stede. Undersøg om der er grupper på Facebook eller andre steder på internettet, hvor enlige forældre mødes med deres børn.

Jeg er genert og føler ikke, jeg har noget at tilbyde andre

Det er måske lang tid siden, at du har været social. Oplever du ensomhed kan du også undskylde det med, at du er genert, og ikke har noget at tilbyde andre.

Det kan du gøre:

Nøgleordet her er; øvelse gør mester. Det kan være meget skræmmende at tage det første skridt og række hånden ud mod andre, men det bliver lettere med tiden.

Start i det små og stil dig selv nogle udfordringer. Det kunne f.eks. være, at du skal melde dig ind i en gruppe for enlige forældre, udveksle et par ord med en person du ikke kender eller spørge en forælder fra dit barns børnehave, om I skal drikke en kop kaffe.

Husk på, at vi alle har noget at tilbyde. Jo mere du er dig selv og har tillid til, at du er interessant, lige præcis som den person du er, jo mere vil andre også finde dig interessant. Dermed ikke sagt, at det er let at tage kontakt til nye mennesker, som du gerne vil ses med. Frygten for at blive afvist kan være stor, men prøv at vende det om. Fokusér på glæden og håbet om et nyt venskab. Nogle gange kan det hjælpe at sende en sms, hvis modet til at tage direkte kontakt ikke er til stede.

Jeg klarer mig nok. Det vigtigste er, at mit barn har det okay, så må mine egne behov tilsidesættes

Det er let som enlig forælder at nedprioritere egne behov og bruge dit barn som undskyldning for, at det er okay, at du føler dig ensom, hvis bare du giver dit barn alt det du kan.

Det kan du gøre: 

Husk på, at du også selv har brug for, og ret til, at opfylde dine egne behov. En enlig forælder er som de fleste andre forældre – man sætter sine børn over alt andet. Andre ting må vige. Det er både naturligt, rørende og helt efter bogen. Men – er man blevet enlig forælder i en ung alder, betyder det ofte, at uddannelse og faglige ambitioner bliver svære at overskue. Tiden er knap, midlerne er små, og man er alene om det hele. Og man har et lille væsen at sørge for.

Selvfølgelig fylder børn meget og med god ret, men der skal også være lidt plads til dig som forælder. Er du ensom, og føler dig ulykkelig i hverdagen, vil det aldrig være det bedste for dit barn. Det er naturligt, at du har behov for at se andre voksne og komme lidt ud en gang imellem. Du er ikke en dårligere forælder, fordi du også passer på dig selv, tværtimod. Det er en styrke, at kunne se sine egne behov, og vigtigt at finde nogle måder at opfylde dem på.

Arrangér pasning for dit barn og gå lidt ud, så kommer du garanteret hjem med mere energi og overskud, hvilket dit barn med det samme vil kunne mærke.

@foraelderfonden

© 2020 Forælder fonden
Støt