Foto: Pamelakopenhagen
Foto: Pamelakopenhagen
Foto: Pamelakopenhagen
Danner.dk har oplistet nedenstående eksempler på vold:
Oplever du f.eks. at din nuværende eller tidligere partner:
Læs mere her
Kan du genkende dig selv i ét eller flere af eksemplerne fra dit eget liv, så er det normalt nødvendigt at søge hjælp.
Voldelige parforhold er kendetegnet ved, at magtbalancen er skæv og den voldelige partners behov for dominans, kontrol og styring er stor. Det er sjældent, at du kun er udsat for én type vold. Man taler om psykisk vold, fysisk vold, økonomisk vold, digital vold, materiel vold, seksuel vold og æresrelateret vold.
Psykiske vold er usynlig, det gør den dog ikke mindre skadelig. Selvom psykisk vold ikke efterlader tydelige mærker på kroppen, er konsekvenserne mindst lige så store som ved fysisk vold. Det kommer ofte til udtryk i form af kritik af dig, det er din skyld, måske beskyldninger om at der er noget galt med dig, at du er syg. Der er ofte jalousi og derfor kontrol involveret. I starten kan det være dejligt, at din partner gerne vil hente dig alle mulige steder, ringer for at høre, hvor du er og hvem du er sammen med. Du kan opleve, at din partner kritiserer dine venner og familie og overbeviser dig om, at det er bedst at I kun er sammen. Altså begynder din partner at isolerer dig.
Psykisk vold er mentalt nedbrydende. Kvinder og mænd, der har været udsat for psykisk vold, oplever udfordringer med deres fysiske, mentale og sociale trivsel, samt vanskeligheder ved at være forældre for deres børn.
Eksempler på psykisk vold:
Partnervold forbindes ofte med fysiske overgreb, hvor den ene part slå den anden, men fysisk vold er også skub, niv og trækken i håret. Der har ofte været en periode med hån og nedladende ord, før det første skub eller slag. En partners voldelige adfærd kan dukke op i særlige situationer, hvor temperamentet koger over i forbindelse med et skænderi. Men volden kan også komme snigende, hvor man først for sent bliver klar over og accepterer, hvad der foregår, men der er det allerede gået for vidt. Ofte har du som voldsudsat en forestilling om, at du sagtens kan sige fra over for voldelig adfærd, eller at jeres parforhold måske bare er dårligt. Tit er den, der bliver slået også bange og utryg ved den anden, og tør ikke sige fra.
Fysisk vold, ligesom al anden familievold, meldes sjældent til politiet, og nogle oplever desværre, at der ikke bliver lyttet til dem, når de fortæller om deres oplevelser.
Mange oplever, selvom forholdet er slut, at partnerens behov for kontrol fortsætter i form af stalking og overvågning. Du føler dig aldrig sikker. Du kan opleve den traditionelle forfølgelse og chikane, hvor din tidligere partner møder op ved din arbejdsplads, dit hjem eller andre steder, hvor du ofte befinder dig. Du kan opleve at personen konstant ringer og sms’er.
En anden type af overvågning og chikane kan foregå digitalt, hvor du oplever, at dine adgangskoder ændrer sig, e-mails forsvinder og falske rygter om dig bliver spredt på de sociale medier. Din ekspartner har pludselig oplysninger om dig og din færden, hvem du ringer til, hvad du skriver på sms og messenger og har kendskab til de seneste køb på din bankkonto. Private billeder og oplysninger om dig dukker op på internettet, eller din tidligere partner truer med at gøre det. Digitale sexkrænkelser, også kaldet hævnporno, er et stigende problem og kan anmeldes til politiet.
Bryd tavsheden. Du skal ikke finde dig i, at en ekspartner invaderer dit liv. Det kan føles grænseoverskridende og angstprovokerende at være udsat for stalking og overvågning. Det afgørende er, at du gør noget. Snak med dine nærmeste venner og familie om det, nogle gange forsvinder stalkingen, når stalkeren oplever, at du ikke længere er alene med det. Ellers henvend dig til rådgivning f.eks. sigdettilnogen.dk eller gå til politiet.
Det er altid en god idé at skrive hændelserne ned. Det er op til dig at bevise, at du bliver overvåget og forfulgt. Jo flere og jo tydeligere beviser du kan indsamle, jo bedre. Politiet bruger dine informationer i deres vurdering af sagen. Er du i tvivl om, hvordan du bedst dokumenterer stalking, så anvende Dansk Stalking Centers vejledning her.
Et godt råd er desuden at tage et screenshot på din telefon eller computer af det, der virker mistænkeligt.
Volden sætter også spor hos de familiemedlemmer, den ikke direkte går ud over. Udsættes en forælder for vold, rammer det også børn, der bliver voldsomt påvirket af dette. Vold i familien, om det er fysisk eller psykisk, truer dit barns grundlæggende følelse af tryghed. Det kan være traumatisk, når et barn oplever sin forælder, der burde give omsorg og kærlighed, i stedet skaber frygt i familien og skader den anden forælder eller barnet selv.
Børn opfatter mere, end man som forælder tror. Uanset om dit barn er direkte til stede eller ej, når volden foregår, så kan de fornemme volden og påvirkes af den. Vold i hjemmet kan føre til, at dit barn mistrives og ikke udvikler sig alderssvarende.
Læs mere om, hvordan vold i familien påvirker dit barn her.
Du håber og tror måske, at samarbejdet omkring jeres barn efter bruddet vil fungere bedre, når I ikke længere er sammen. Men der kan være mange årsager til, at det kan være ekstra vanskeligt at få samarbejdet til at fungere efter et voldeligt forhold.
I sådan en situation er følgende råd gode: