Foto: Pamelakopenhagen
Foto: Pamelakopenhagen
Foto: Pamelakopenhagen
Den fælles forældremyndighed, som de fleste forældre har, fortsætter efter en skilsmisse. Hvis I ikke vælger at få delt bopæl, vil den ene af jer blive bopælsforælder og den anden blive samværsforælder. Hvis man har flere børn, kan en alternativ løsning være, at de bor hos hver sin forælder. Læs mere her.
Når I har fælles forældremyndighed, er der en række vigtige beslutninger for barnet, som I skal være fælles om. Det gælder blandt andet:
Der er forskel på, hvad bopælsforælderen og samværsforælderen kan beslutte.
Bopælsforælderen kan alene bestemme følgende:
Samværsforælderen har indflydelse på:
Nye regler i forældreansvarsloven fra d. 1. april 2019 gør det muligt, at begge forældre kan være bopælsforældre. Det vil sige, at barnet kan have bopæl hos jer begge. Delt bopæl er ikke noget, som Familieretshuset eller familieretten kan pålægge parterne. Det er en ny mulighed I som forældre har fået, i håbet om at det dermed vil være lettere for jer at enes om, hvad der er bedst for barnet.
Vælger I en aftale om delt bopæl, bliver I ligestillet som omsorgspersoner. Det betyder, at I skal være enige om alle de ting, der ellers var den primære omsorgspersons ret at bestemme, når der ikke foreligger en aftale om delt bopæl.
Afgørende for aftalen om delt bopæl er, at I som forældre er enige om alt, der vedrører barnet. Det drejer sig om alt fra, hvor barnet skal gå i skole eller børnehave til barnets fritidsinteresser, hvor barnet skal have folkeregisteradresse, samvær osv. Med en delt bopæl har begge forældre lige stor indflydelse på disse beslutninger.
Det er vigtigt at pointere, at en aftale om delt bopæl udelukkende er en privat aftale mellem jer som forældre. I kan derfor ikke få myndighederne til at fastsætte samvær, hvis I har delt bopæl. For at aftalen fungerer optimalt, er det vigtigt at samarbejdet med den anden forælder fungerer, ligesom alle forventninger skal være afstemt. En privat aftale kan altid justeres, hvis der er behov for ændringer. I skal dog stadig være enige om de ændringer, der laves.
Vær opmærksom på, at der med de nye regler fra 1. juli 2020 ikke længere er tvungen delt bopæl. Det betyder, at forældrene ved ophævelse af deres samliv skal beslutte, hvem af forældrene barnet skal have bopæl hos. Uenige forældre kan henvende sig til Familieretshuset og få hjælp til at løse uenigheden om barnets bopæl.