Corona

Corona: Ensomheden fylder mere

Ensomhed kan betyde mange ting, og er ikke altid entydigt. Ensomhed opstår når et menneske ikke får opfyldt sit sociale behov. Det er derfor forskelligt fra person til person, hvornår man føler sig ensom. Vi har alle brug for relationer i vores liv til at opfylde vores sociale behov, men selve behovet varierer fra person til person. For nogen er det rigeligt med en eller to gode venner, hvor andre har behov for at være en del af en større gruppe. Uanset hvad, så er socialt samvær vigtigt for menneskers trivsel.

Corona har på mange måder sat en stopper for socialt samvær, hvilket har påvirket mange. Men står du som enlig forælder kan konsekvenserne af Danmarks nedlukning ramme ekstra hårdt.

corona

Foto: pamelakopenhagen

Som enlig forælder står du alene med alt; de daglige opgaver, opdragelse og ansvar. Der er ikke nogen til at tage over for dig og ingen at dele de små oplevelser i hverdagen med. Uden pause og frirum i hverdagen, er det let at miste modet og overskuddet. Grundet coronarestriktionerne har det for mange betydet, at hjælp fra andre er sværere at få og de sociale aktiviteter er nærmest forsvundet.

Det er vigtigt at reagere, hvis du oplever ensomhed

Det er ikke unormalt, at de fleste vil føle sig ensomme i en eller anden grad i løbet af den nedlukning, vi lige nu oplever grundet corona. Og som sådan er den kortvarige ensomhed, man kan opleve, ikke farlig.

Det er først, når ensomheden bliver langvarig, at det begynder at blive problematisk. Var du allerede ensom inden corona, kan du dog opleve, at ensomheden føles endnu tungere i denne tid, og netop fordi du lige nu er endnu mere afskåret fra social kontakt end tidligere, kan det være svært at se en vej ud af ensomheden.

Det vil dog være godt, at du reagerer og handler allerede nu, selvom det for øjeblikket er sværere at være social. Undersøgelser viser nemlig, at jo mere ensomt et menneske føler sig, jo sværere er det at bryde ensomheden ved at række ud og kontakte andre.

Det kan du gøre for at bryde med ensomheden

Selvom vi skal holde afstand og passe på hinanden under corona, betyder det ikke total isolation. Der er heldigvis mange måder, du stadig kan være sammen med andre på, på trods af afstanden.

  • Ring til en god ven eller familie, gerne med video
  • Send SMS’er, e-mail eller et godt gammeldags brev for at holde kontakten
  • Gå en tur med en ven. Du får både frisk luft og kan samtidig holde den nødvendige afstand
  • Brug de sociale medier. Da coronarestriktionerne gør det svært at mødes fysisk kan de sociale medier i denne situation anvendes til at søge efter fx grupper på Facebook, hvor der er mulighed for at komme i dialog og udveksle ideer og tips med andre, som deler din hobby eller interesse
  • Ræk ud efter hjælp. Det kan være svært at tage kontakten til andre mennesker, når man føler sig ensom. Ofte er man bange for, at ens ensomhed bliver afsløret. Hvis du er i denne situation, kan det nogle gange være lettere at kontakte professionelle eller frivillige, som støtter netop folk, der oplever ensomhed.
  • Hjælp dig selv gennem andre. Hvis du har overskud og tid til det, kan du også overveje at blive frivillig og derved hjælpe dig selv ved at hjælpe andre. At være frivillig kan give dig en følelse af at være en del af et fællesskab. At gøre en forskel kan samtidig hjælpe på den følelse af afmagt, som mange oplever under en krise som denne.
  • Læs mere om, hvordan du kan afhjælpe ensomhed her

@foraelderfonden

© 2020 Forælder fonden
Støt